Säg nej!

Sitter och läser på olika hemsidor och hittade den här: (Sidan nedlagd!)

En kampanj mot alla former av helstryphalsband. BRA!
Gå dit och läs och speciellt faktasidan och sen kan Du gå med i kampanjen också. Det har jag gjort!

När jag var ung och dum, på 60-70-talet,  använde jag både tagghalsband och helstryp, vilket jag ångrar djupt idag, eftersom det påförde hundarna oerhörd smärta. Även på senare år har jag använt helstryp i form av kedja, men gudskelov inte ryckt, som man gjorde på den tiden.

När Famos, min Riesenschnautzer, bodde hos oss, så hade jag i början helstryp på honom, eftersom han var både stark och drog. Och på en stor hund MÅSTE man ju ha helstryp, eller hur? NEJ!
Men sedan utbildade jag mig till Klickertränare och lärde mig klickerträningens principer och då slutade jag helt med det halsbandet.
Dessutom fick jag ju inte tag runt halsbandet när Famos drog alltför mycket vid hundmöten t.ex. Jag fick ju inte emellan fingrarna.
En gång fick han också en inflammation i en spottkörtel, som blev som en jättestor knöl på halsen. Inte vet jag om det berodde på halsbandet, men jag gick och köpte ett vanligt i läder!

Famos, som var van att gå i ett vanligt hundkoppel på ca 180 cm, drog iväg ner i diket när han rastades och det gick ju naturligtvis inte. Jag köpte ett rullkoppel på 5 m. Vilken lycka, tänkte Famos, och sprang både hit och dit!
Då gick jag till verket med klickerträning!

Så här gjorde jag! När han var på ca 4 meters håll, innan han började dra, klickade jag och han vände på huvudet och tittade på mig. Han var klickertränad sen tidigare och visste att klick betyder belöning. Han kom fram till mig och fick en godis. Så fortsatte vi några gånger.
Sedan klickade jag för att han vände upp sidan mot mig och han fick komma och hämta sin belöning. Upprepade detta några gånger också.
Till slut, efter en tids träning, slutade han att dra, eftersom han upptäckte att det inte lönade sig. Därefter lärde han sig kommandot “inte dra” och det lyssnar han på än idag.

Så märk väl, att det enda som lönar sig och ger ett snabbt resultat är positiva inlärningsmetoder! Dessutom slipper ju hunden gå omkring och spänna sig och vara rädd för att det skall göra ont hela tiden.
Rollie och Klicker har däremot aldrig haft annat än halvstryp på sig och det är jag glad för. Det kan jag tacka en kursledare på en Allmänlydnadskurs för, som jag gick med Rollie. Hon hade som princip att inga hundar fick ha helstryp och den principen tog jag med mig, när jag senare, också hade hundkurser.
Tack för den lärdomen!

Ha en superfin Pingsthelg!

Det här inlägget postades i Hundar, Lydnad. Bokmärk permalänken.

5 svar på Säg nej!

 1. Monica skriver:

  >Jag håller med dig Britten!Det där är ingen bra metod…det är mycket som har blivit bättre sen förr.

 2. LottaM skriver:

  >Hoppsan felskrivet blev det oxå SNÄRJMÅRA ska det vara och inget annat.LottaM

 3. LottaM skriver:

  >Hejsan!Instämmer i "Säg NEJ till stryphalsband". Vi hade inget koppel alls på vår hund han gick precis som jag ville och han kände sin frihet i skog och mark.Tack snälla för länken och upplysningen Du gav mig om "snärkmåran" kikade in på sidan du gav mig oxå. Mina grannar odlar detta i sina komposter sedan ber de mig rensa bort ogräset som jag har men det kommer ju från dem. Har heller aldrig hört att rådjur barkar så jag sitter lika fundersamt som förut på vad det kan vara för djur kanske gjort av en människohand?Oj, nu blev det lite väl mycket. Hoppas allt är bra efter pingsten. Må så gott Kram/LottaM

 4. Agneta Holm skriver:

  >Tycker som du Britten. Går det inte utan stryp får man träna så att man till slut slipper det.Har två hundar och skulle inte orka med dem om de skulle dra.Hoppas Pingsten var bra!

 5. Kicki skriver:

  >Jag använder aldrig kedja på mina hundar, men det händer att jag lånar ut ibland på en kurs. I stället för att ägaren ska dras omkull av sin stora starka hund, men det är ju bara för en övergångstid. Jag tycker inte att det är rätt att förbjuda kedjan, för det beror helt på hur man använder den.Hoppas att du inte storknat av värmen, men du kanske inte har lika varmt som vi har.Ha en skön helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.