Fan tro´t!

Fan tro’t sa Rellingen.
Vem var han? Den 28 januari 2007 svarade Dagens Nyheters språkvårdare Catharina Grunbaum så här på den frågan:
”När idealisten Gregers Werle i Ibsens drama ”Vildanden” genom sina krav på sanning har lagt sin omgivning i spillror fortsätter han att hävda att ett liv som levs i lögn inte är värt att leva. Styckets resonör doktor Relling, som tidigare har presenterat uppfattningen att livslögnen är det som håller oss uppe, svarar att livet kunde vara ganska bra om bara vanligt folk fick vara i fred för inkasserare av ”den ideale fordring”, varvid Werle replikerar att det i så fall är hans bestämmelse att vara den trettonde vid bordet – det vill säga att ta livet av sig.
Relling – som genomskådar även Werle som en livslögnare – svarar lätt ironiskt: ”Å fan tro det.”
Det samma säger jag idag!
Igår ringde den s.k. vaktmästaren för det här huset och frågade om jag var hemma efter kl. fyra idag, för han skulle komma och byta ut kylskåpet som inte håller rätt temperatur.
Att det skulle vara ett alldeles nytt, tvivlar jag på, eftersom dom bytte ut tvättmaskinen mot nå´t begagnat som dom hittat någonstans. Trots att den låter som en stenkross och skriker och smäller, så tvättar den i alla fall bra.
Principen hyresvärden har för det här huset, är att inget nytt skall installeras och han inbillar sig dessutom att “vaktmästaren” har haft grejorna på service. Den servicemannen skulle jag vilja se, eftersom tvättmaskinen inte var rengjord ens en gång. Förutom att den låter, så är det svarta fläckar efter mögel på gummiringen och i tvättmedelsfacket.
Så det blir intressant att se vad som kommer idag!
Boken Vildanden fick jag läsa när jag studerade på Komvux för flera år sen. Vi blev tilldelade böcker för att göra en recension om och jag “åkte på” den.
Läraren hade tidigare frågat vilka författare vi gillade bäst och när jag svarade 
–Sigge Stark, dog han nästan.
Trodde väl aldrig jag skulle klara att läsa Ibsen, men när jag väl börjat läsa, så kunde jag inte sluta. Så bra var den och jag ångrar det inte!
Har Du inte läst den, så rekommenderar jag den. Nästa bok jag skulle läsa var Barabas av Per Lagerkvist. Också en bok som jag gillade och sträckläste!
Så, fan tro´t eller den som lever får se, om det blir något kylskåp idag, för vaktmästare O håller inte alltid ord!

Återkommer med vidare rapport och tills dess
Ha det så gott!
Britten

Det här inlägget postades i Allmänt, Renovering. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.